טיפ אימון 4 - איך מתמודדים עם חוסר ודאות?
- אור מרוני
- 29 בינו׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 18 ביוני 2024
בואו נודה על האמת: חוסר ודאות זה עכשיו. השנים האחרונות התאפיינו בחוסר ודאות, שסבבה מסביב להתמודדות העולמית והאישית עם הקורונה והשלכותיה ואז בא הטבח של ה-07/10 והמלחמה שבעקבותיו. השאלה המשמעותית ביותר היא האם חוסר הוודאות תעזוב את חיינו מתישהו?

חוסר הוודאות נמצא באין ספור סיטואציות בחיינו וכמעט בכל התמודדות אתה אנחנו מתמודדים. ואם הקיום שלנו כולו מושתת על חוסר ודאות, איך ניתן להתמודד עם זה בצורה המיטבית?
חוסר ודאות יוצר לנו חוסר ביטחון. זה סוג של משקולת ענקית שקשורה אל הרגליים שלנו, ומאטה את הקצב שבלעדיה היה לנו באופן טבעי מהיר יותר.
אבל מה אם נשנה את זווית הראיה שלנו, מה אם ננסה לראות בחוסר הוודאות חבר ולא אויב?
אנחנו מרגישים חוסר ודאות כשלא כל התמונה ברורה לנו, כשאנחנו נדרשים למידע נוסף לפני שנפעל. בעצם תחושת חוסר הוודאות, באה לאותת לנו: רגע, זה עוד לא זמן לפעול, אלא זמן לשאול, לבחון, ללמוד יותר לעומק, לפני שמקבלים החלטה.
חוסר הוודאות הוא הכרוז של האינטואיציה שלנו, ששוכנת עמוק בבטן ושאנחנו מנסים רוב הזמן להתעלם ממנה.
האינטואיציה שלנו היא שריד אבולוציוני שהיה חיוני להישרדותנו, כשהיינו צריכים בשנייה וחצי לעבור ממצב של מלקטי מזון לנמלטים או לציידים.
אבל האדם המתורבת למד לסמוך על ההיגיון הרבה יותר מאשר על האינטואיציה העתיקה, ולכן התפתחה תחושת חוסר הוודאות שתפקידה להתריע: משהו פה לא בדיוק כפי שהייתי רוצה שיהיה, צריך לבדוק קצת יותר לעומק.
שלב 1. יתרונות וחסרונות כתבו את כל היתרונות מול כל החסרונות של המצב אתו אנו מתמודדים. יתרונות וחסרונות הגיוניים ורגשיים - לאלה ולאלה משקל זהה במערך הבדיקה הזה.
שלב 2. תכנית התרופה הכי פשוטה לחוסר ודאות היא ודאות, ואותה יוצרים באמצעות תכנית. נסו לדמיין את המקום בו אתם נמצאים ולאן תרצו להגיע, ואז לתכנן תכנית מפורטת של הדרך להגיע לשם, כולל לוחות זמנים, עלויות וכל משתנה חיוני אחר.
שלב 3. מודעות רוב הזמן, אנחנו פשוט חיים. אנחנו זזים, עושים, מדברים, חושבים. על העבר, על העתיד. מעט על ההווה. כרגע, מאוד מאוד קל לא להיות בוודאות אלא רק בחוסר ודאות ובחשיבה על העתיד. חיבור של מודעות לרגשות שלנו, תעזור לנו ליצור יכולה לווסת את אותם.
אז איך יוצרים מודעות?
יש לא מעט דרכים אבל אחת שהיא גם פשוטה וגם מהירה היא, לשאול שאלה שנוגעת לרגע הזה. "איך אני מרגיש/ה כרגע?" "כמה אני חרד/ה מ-1 עד 10?" "כמה אני מאושר/ה כרגע מ-1 עד 10?"
אפשר 'להדביק' את המודעות שלנו לפעולה אחת ספציפית שאנחנו עושים, ככה נזכור להיות במודעות. דוגמה מצוינת היא צחצוח שיניים. בכל פעם שאצחצח שיניים, אשאל את עצמי - "מה אני מרגיש כרגע?". דברים חיצוניים שקורים אינם בשליטתנו, מה אנחנו עושים בסיטואציה הזו? זה כן בשליטתנו.
אשמח לשמוע אם הטיפ הזה שיפר לך את החיים ואשמח לא פחות לסייע בדברים נוספים שמטרידים אותך.
חשוב לזכור: מדובר בטיפ אחד ולא במסע אימוני שבא לפתור דילמות לעומקן. באם את/ה מרגיש/ה טרוד/ה בעניינים שונים, אשמח לסייע בתהליך טיפולי או אימוני, פנים אל פנים או בזום.
דבר/י איתי,
אור, 052-5634826
מטפל ומאמן נפשי.
Comments